Jag kan flyga, jag är inte rädd.. eller?!
jajja...
GOTT NYTT ÅR PÅ ER ALLA! <3
Resfeber i två bemärkelser..
Efter ett djupt dyk i mammas klädkammare: Furrylicious!


Silverrävskragen blev snabbt en favorit... vill haaa!
God Jul
God Jul & ha det så kul!
Minijul!
Mumsig fläskfilégryta

Du behöver:
1 gullök
1 klyfta vitlök
1 st matlagningsgrädde
1 dl riven prästost
1 dl vitt vin alt. matlagningsvin
2 msk kalvfond
1 msk senap (gärna dijon)
8 st färska champinjoner
1 msk mjöl
1-2 st fläskfilé beroende på hur många portioner du vill ha
Salt
Peppar
Gör såhär:
Hacka gullök, skiva champinjoner och skär fläskfilén i bitar. Stek fläskfilén i matfett till den är genomstekt. Lägg den därefter i en kastrull. Stek löken och champinjonerna samt pressa i vitlöksklyftan. Häll i i kastrullen. Blanda grädde, vin, kalvfond, senap och mjöl i en bunke, häll sedan över fläskfilén. Koka upp och låt puttra i ca 5 minuter. Salta och peppra efter smak. Häll i den rivna osten. Rör om tills den smält.
Lycka till!
Janssons frestelse aka Janssons temptation 8 port
Du behöver:
1 1/2 kg fast potatis3 st stora gula lökar
2 burkar anjouvisfiléer på 125 g
6 dl grädde
2 msk ströbröd
2+3 mks smör
Gör så här
1. Skala potatisen och skär den i fina strimlor.
2. Skala löken, skiva den tunt och fräs den i matfett i en stekpanna.
3. Varva potatis, lök och ansjovis i en smord ugnssäker form. Potatis i botten och överst.
4. Häll hälften av grädden och 2-3 msk av ansjovisspadet i formen. Strö på ströbröd och klicka matfettet över.
5. Grädda i 200°C, ca 40 min, i nedre delen av ugnen. Späd vid kanten med resten av grädden efter drygt halva tiden.
Lägg den färdiga Janssons frestelsen i en ugnssäker form. Häll på lite grädde och strö över ströbröd. Värm i 225° C, ca 20 min.
Klar!
Julgodis del 5, Rispuffar i choklad

Du behöver:
150 g blockchoklad (vit, ljus eller mörk)
3 dl rispuffar (brukar finnas vid flingorna)
Gör såhär:Hacka blockchokladen och smält i kastrull eller vattenbad. Vattenbad är enklast då chokladen lätt bränner den värms direkt i kastrull. När chokladen är smält häll i rispuffarna och blanda noga så att det kommer choklad på alla puffarna. Häll upp i formar. Klart!
Lycka till!
Julloooooooov!
Uppe med tuppen!
<3
Mysigt välkomnande hos A, M & B

I en snöhög utanför mc donalds

om man skulle ta å bli lite sjuk nu när jag verkligen har tid..
Nu har jag tröstshoppat två bikinisar =)
Jahapp då var det Vapiano-torsdag igen!



Tråkiga veckohalvan avklarad!
En ända lång pluggpaus
Någon har vart på besök

Lucia - M & P:s brölloppsdag
Nu ska jag strax iväg till skolan och sen är jag hembjuden till mamma & pappa för att fira deras 35:e brölloppsdag!
Självklart började kvällen med en champagneskål!
Till det serverades det snittar (mamma är nog den ända jag vet som fortfarande gör snittar)
Mamma fick som sig bör en finfin bukett!
Sen blev det varmrätt, Jag fick en specialvariant: Älgentrecôte eftersom jag inte tycker så mycket om vildsvin.. Men deras vildsvinsstek såg också god ut!
Sen blev det efterrätt =)
God fusk-lappskojs!

Jag använde:
1 pkt bacon (lägg i efter smak, men jag tyckte att ett paket räckte)
1/2 purjolök
10 potatisar (inte så jättestora, mjölig sort)
en skvätt mjölk
2 msk smör
salt
vitpeppar
Gör såhär:
Skala potatisen och skär i mindre bitar. Koka. Klipp baconet i små bitar och hacka purjolöken i mindre bitar. Stek först baconethalvknaprigt och lägg över på en tallrik. Stek sedan purjolöken mjuk i baconfettet. När potatisen är färdigkokad, häll över den i en bunke och mosa/vispa med elvisp. Blanda i smöret och mjölk. Mjölk har du i efter smak, beroende på hur löst du vill ha moset. Jag tror jag hade i 1 dl. Krydda med vitpeppar och ev lite salt, men tänk på att det kommer bli lite saltare när du blandar i baconet. Blanda sedan i purjolöken och bacon. Servera gärna med grönsaker.. Jag valde att koka lite ärtor, mums!
Lycka till!
Årets julklappsskörd med reservation för kompletteringar..
Årets tema på klapparna: guld (men absolut inte flådigt, utan lite mer "antikt")

Vad kan det här vara? =)

Nu när fixet här hemma äntligen är klart ska jag göra mig iordning för att gå på adventsmys med pyssel & glögg, bra avslut på dagen!
Julgodis del 4: Ljus och mörk chokladtryffel

Mörk chokladtryffel
1 dl vispgrädde
200 g mörk choklad
2 msk smör
kakao att rulla i
Gör såhär:
Dela chokladen i mindre bitar. Koka upp grädde och smör. Häll den heta gräddblandningen över chokladen och låt den smälta under omrörning. Låt svalna i kyl i ca 3 timmar.
Rulla chokladsmeten till tryfflar. Blanda pepparkakskryddor och florsocker. Rulla tryfflarna i florsocker och pepparkakskryddor. Ställ svalt för att stelna. Förvara tryfflarna i kylskåp.
Jag tycker att endast mörk choklad kan bli lite mastigt så jag stänkte i lite pepparmyntsolja, det blev gott! För att variera tryfflarna lite doppade jag denna i mörk choklad som man också kan rulla i kakao.
Chokladtryffel på mjölkchoklad
1 dl vispgrädde
250 g mjölkchoklad
1 msk smör
Gör såhär:
(se föregående)
Rulla i 2 msk pepparkakskryddor blandat med 2 msk florsocker eller doppa i smält choklad. Jag tycker ju om sliskigt sött så jag doppade i vit choklad, mums!
Lycka till!
Film & julgodis (fail på det sista)
Känns som jag fortfarande ligger efter i sömn fast att jag sovit 12 timmar i natt.. Ligga i soffan insvept i tre filtar känns helt rätt idag, men ska försöka fortsätta med mitt julgodis snart.. del 4 kommer att vara (vit-)chokladdoppad chokladtryffel på mjölkchoklad. . och ev. om jag hinner mörk chokladtryffel rullad i kakao..
Total fail på idag! Kunde inte förmå mig att göra någonting fram till kl 17.. Men då blev det iaf en tur till Jacobsberg för att äta thaimat med T, A & A. På vägen hem gick jag förbi jobbet och lyckades få med mig glöggsällskap i form av H & F, mycket trevligt! Dock blev det inga lappskojsingredienser som egentligen var ärendet.. Nu är lappskojscravingsen ännu värre :( Jag vill ha lappskojs!
Total haveridag: dagen efter


Man är ju inte 18 längre.. clearly!


Har gjort ett snabbt besök på cityakuten

Behöver jag säga att jag starkt ogillar baciller och bakterier av alla de slag!?
Pessfrukost med La Redoute
När klockan 08.50 och jag har redan varit uppe en timme.. inget som brukar hända när jag inte har skola eller jobb. Ska strax ge mig av till Grev Turegatan och möta upp J.R för att få i mig en dos Frankrike. La Redoute har nåt presstjolahej där de visar vårens kläder och bjuder på fransk frukost.. Får väl erkänna att jag gick upp för frukosten. Kläderna var väldigt färgglada och ett tag glömde jag nästan att det är vinter.. Jag vill ha sommar! Lite extra lycka var att man fick en lite goodie-bag på vägen ut där det bland annat fanns ett härligt rosa läppglans, jag som behövde ett läppglans =)
Frulle och efterrätt bestående av macarones och lemonade av granatäpple
Hallonmacarone, mums!
Favoritplagget bland alla kläder.. tyvärr var jag nog lite för kort för att kunna bära upp den..
Nu är det bara att svida om inför gratis (Sture-)middag & dryck på Sturecompagniet!
Julgodis del 3: Vit chokladtryffel

Vit chokladtryffel
Du behöver:
200 g vit choklad
1 dl vispgrädde
1 droppe pepparmintsolja
1 msk florsocker
1 msk vaniljsocker
Gör såhär:
Hacka chokladen. Koka upp grädden och låt koka i ca 1 minut. Tag kasttrullen av värmen och rör ner chokladen så att den blandas med grädden. Smaksätt med peppermintsoljan och låt stå i ca 30 minuter. Rör sedan tryffeln slät och ställ in i kylen i ca 1 timme, täck över. Forma små kulor och rulla dem i flor- och vaniljsocker. För att göra dem lätta att bjuda på lägg dem exempelvis i knäckformar. Förvaras kallt.
Lycka till!
Årets nyårsklädsel: Bikini, Check!
Bara ett orosmoment kvar då inför/under resan.. Hajar! Nu är det ju en bit från Sharm el Sheik till Hurghada, men lite orolig är jag att hajarna ska hinna simma dit tills vi åker.. Tur att jag inte är nåt störra fan av att bada.. värre för B som vill snorkla.. det vet jag inte om jag uppskattar så värst mycket!
Å så en en liten fundering: Funderar på om det är en bra idé att packa ner en flaska bubbel i resväskan eller om det kommer sluta i champagnesprut de luxe, antingen i väskan eller när vi ska korka upp..
Lappskojs.. Är det lapps-kojs eller lapp-skojs?
Julgodis del 2, Chokladkola
Chokladkola ca 30 bitar
Du behöver:
100 g smör
4 msk kakao
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 krm salt
2 msk flytande glykos
Ev. smaksättning:
1 msk vaniljsocker eller 1 tsk pepparkakskryddor
Gör såhär:
Blanda alla ingredienser utom ev. smaksättning i en tjockbottnad kastrull eller stekpanna. Koka upp och låt det bubbelkoka i ca 15 minuter. Gör kulprovet se inlägg "Julgodis del 1, Knäck". Häll upp kolan i en smörpappersklädd långpanna. Låt kallna i kylen, om ni är som mig och har för liten kyl för att få in en plåt ställ ut dem på balkongen! Klipp eller skär kolan i bitar (storlek eftersmak) och packa in i smörpapper. Ska förvaras svalt. Jag brukar knyta ett band runt så ser det festligare ut!
Lycka till!
Julgodis del 1, Knäck

Knäck ca 50 st
Du behöver:
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl strösocker
50 g skalad mandel (Skålla om du inte hittar färdigskalad)
(Jag brukar ha lite lite vaniljsocker i, men det är en smaksak!)
Gör såhär:
Hacka mandeln i så stora bitar du själv vill ha den. Jag brukar ha den ganska finhackad, men så att det fortfarande är små bitar att tugga på. Ställ ut knäckformar på en plåt, ha gärna ett bakplåtspapper i på plåten för att slippa krångel med stelnad smet senare.
Blanda grädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull eller stekpanna. Jag brukar göra i en stekpanna för det är lättare när man ska hälla upp knäcken i formarna eftersom man slipper sträcka ner armarna i en kastrull och riskera att bränna sig!
Låt koka så att det bubblar i 20-35 minuter. Gör ett första kulprov efter 20 minuter, dvs. häll upp kallt vatten i ett glas och droppa ner lite smet, om det går att rulla en kula av den är den klar. Koka ev. lite längre om du vill ha hårdare knäck (kulan blir hårdare).
När du tycker att smeten har en bra konsistens på kulprovet häller du i mandeln och rör till den blandats med smeten. Häll snabbt upp i formar, smeten stelnar snabbt när du tar den från plattan! (Jag brukar plattan stå på på svag värme).
Skålla:
Koka upp lite vatten i en kastrull. När det kokar häll i mandeln och låt koka knappt en minut. Du ser att mandeln är klar när skalen blåser upp sig. Häll av vattnet och "tryck ut" mandlarna ur skalen. LÄtt som en plätt, men akta så du inte bränner dig!
Lycka till med julstöket!
total förvirring
Äntligen är den här måndagen över
Läskig haj i sharm el sheik
Hålligång på pappas kontor

finfin utsikt över södermälarstrand


Janssons Temptation


Det här exet alltså..
Turkiet eller Egypten?
Tjejkväll med Glögg & Julkortstillverkning




