Julgodis del 1, Knäck



Knäck ca 50 st
Du behöver:
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl strösocker
50 g skalad mandel (Skålla om du inte hittar färdigskalad)
(Jag brukar ha lite lite vaniljsocker i, men det är en smaksak!)

Gör såhär:
Hacka mandeln i så stora bitar du själv vill ha den. Jag brukar ha den ganska finhackad, men så att det fortfarande är små bitar att tugga på. Ställ ut knäckformar på en plåt, ha gärna ett bakplåtspapper i på plåten för att slippa krångel med stelnad smet senare.
Blanda grädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull eller stekpanna. Jag brukar göra i en stekpanna för det är lättare när man ska hälla upp knäcken i formarna eftersom man slipper sträcka ner armarna i en kastrull och riskera att bränna sig!
Låt koka så att det bubblar i 20-35 minuter. Gör ett första kulprov efter 20 minuter, dvs. häll upp kallt vatten i ett glas och droppa ner lite smet, om det går att rulla en kula av den är den klar. Koka ev. lite längre om du vill ha hårdare knäck (kulan blir hårdare).
När du tycker att smeten har en bra konsistens på kulprovet häller du i mandeln och rör till den blandats med smeten. Häll snabbt upp i formar, smeten stelnar snabbt när du tar den från plattan! (Jag brukar plattan stå på på svag värme).

Skålla:
Koka upp lite vatten i en kastrull. När det kokar häll i mandeln och låt koka knappt en minut. Du ser att mandeln är klar när skalen blåser upp sig. Häll av vattnet och "tryck ut" mandlarna ur skalen. LÄtt som en plätt, men akta så du inte bränner dig!

Lycka till med julstöket!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0