Halloween



Jag har varit hos tandläkaren så nu kan jag äta nya chokladen med gott samvete!

Tur att jag nyss varit hos tandläkaren nu när Marabou släppt sin vinterchoklad.. sjukt gott!



Älgfärsbiffar med chèvre och hasselbackspotatis

Min favoritpotatis är helt klart hasselbackare och det är dessutom jätteenkelt.
Såhär gör du:
Ugn 225 c
Skala potatisen. Lägg den i en träslev och skär den i ca 3-4 mm skivor. Lägg potatisarna i en ugnssäker form och häll på ganska rikligt med matolja. Ställ in i ugnen. Kolla till dem var tionde minut och häll oljan i formen över potatisarna. När potatisarna börjar få färg tar du ut dem och häller över olja samt ströbröd. Detta kan du göra efter ca 20 minuter. Sedan låter du dem stå inne i 10 minuter till. Klart!


Nostalgi =)

Jag kunde bara inte låta bli att fota under en tur på Citygross!



Äntligen!

Om första åtgärden mot vinterfrossa gjordes igår så fixade jag åtgärd två OCH tre idag. Nyinförskaffat: pälsfyllda skor och mössan av mössor! Jag har suktat efter den här mössan i över ett år, så äntligen slog jag till!




Vad ska jag göra för att sluta frysa?

Jag fryser från det att jag går upp ur sängen tills det att jag går och lägger mig igen under min två tjocka täcken, trots dubbla täcken så tar det en bra stund innan jag fått upp värmen. Varje dag när jag går iväg så står jag och rotar i garderoben efter någon varm tröja att sätta på mig, men hittar aldrig nån så idag gjorde jag slag i saken och gick ut för att köpa koftor. Hem kom jag med tre stycken, sitter och myser i en nu. Sitta är just det ända jag kan göra knappt det då jag har träningsvärk i heeeela kroppen efter morgonpasset igår. Det kändes väldigt illa när jag knappt kunde sätta mig i bilen. Det gjorde tom. ont när jag skulle trycka ner kopplingen och när jag var tvungen att vrida runt ratten när jag parkerade.. vågar inte ens tänka på hur det kommer kännas imorgon.


Kung för en dag (på studielån)

Idag fick jag ett konstigt ryck och tog tag i mig själv och åkte iväg och tränade, 07.30 började passet.. ibland undrar man ju var man får allt ifrån. Men upp kom jag och kände väl att det kanske var lite väl tidigt för ett "shape-pass". Efteråt unnade jag mig frukost på Wayne´s coffee där jag satt och läste på för dagens seminarium. Jag blev klar med en timme till godo innan jag behövde åka till skolan så jag shoppade loss lite på morgonkvisten. Det blev en blus, ett halsband och ett diadem. Efter seminariet blev jag så vrålhungrig så jag var bara tvungen att äta på en gång, vilket resulterade i en sallad i gamla stan bestående av parmaskinka, kronärtskocka, oliver, pasta och bönor. På kvällen hade jag bestämt middagsdate med en kompis, vi kom överrens om att vi inte kunde tänka oss nåt annat än sushi, och så blev det. Så idag la jag mina husliga intressen åt sidan för att leva lite gott på studielånet.. väl värt! Får väl se vad jag tycker i slutet av månaden, men just idag tyckte jag att jag var värd detta!






Teeeeenta!

Blev lite illa till mods när jag loggade in på min kurswebb för att kolla så att det inte blivit några ändringar angående tentan idag.. tycker det är lite oroväckande när det första som dök upp på min skärm var: datum för omtenta..
Nu ska jag skynda iväg, god morgon!


Mysfrukost i höstrusket

Usch och blä vad kallt det är på morgonen nu på hösten och vintern. För att piggna till lite på morgonen har jag börjat med att ta en 30-minuters promenad varje morgon (söndagar får man ta sovmorgon!) för att sen lyxa till det med en varm frukost bestående av en kopp te, ett kokt ägg och grahamsgröt men antingen blandade bär eller med kanel på. Sen har jag energi att ta tag med dagens uppgifter med plugg, jobb, tvätt osv.





Såhär enkelt gör du grahamsgröt:
1 1/2 dl vatten
1 1/2 dl mjölk (jag använder havremjölk)
1/2 krm salt (jag tar lite mindre)
1/2 dl grahamsgryn

Låt vatten, mjölk och salt koka upp. Häll i grahamsgrynen och rör om. Låt småkoka i ca 10 minuter. Om du äter med bär kan det vara gott att sockra dem lite innan de läggs på gröten, äter du med kanel så är det jättegott även utan socker men förstås lite godare med både socker och kanel.

God morgon & Lycka till!

Middag på Vapiano

Nu är en ny tradition (förhoppningsvis) skapad. Torsdagsmiddag på Vapiano med mina härliga arbetskamrater. Efter att ha haft jordens längsta/tråkigaste/mest värdelösa föreläsning så var det fantastiskt att slippa laga middag och få umgås med några vänner! Som vanligt (låter som jag alltid äter där haha) hade jag svårt att fatta det mycket betydelsefulla valet; pasta eller pizza?! Jag fastnade för oxfilépastan som var jättegod, sen kom nästa val om vilken efterrätt jag skulle välja. Det blev tiramisú, mums!




Pedagogkväll, Varmrätt: Lasagne & Efterrätt: Gino

I fredags bjöd jag hem min seminariegrupp från Peddis på middag. Är inte van att laga mat till så många personer så gjorde det lite lätt för mig och gjorde en lasagne. Till efterrätt tog jag en till genväg och rörde snabbt ihop en gino, helt fantastiskt enkelt och gott! Här kommer båda recepten:



Ugn 225 grader

Lasagne (4-6 port)

Du behöver:
400 g köttfärs
2 gula lökar

2 vitlöksklyftor
Arla smör
1 burk krossade tomater, ca 400 g
2 msk tomatpuré

2 tsk oregano, basilika, timjan
1 krm svartpeppar
1 grönsaksbuljongtärning

9 lasagneplattor

Ostsås:
3 msk vetemjöl
7 dl Arla Ko mjölk

3 dl Arla Köket riven ost gratäng
1/2 tsk salt
(Om detta känns krångligt går det lika bra med färdigköpt ostsås tex 2 st från kelda)

Gör såhär:
Sätt ugnen på 225°. Skala och hacka löken och vitlöken. Fräs mjuk i smör i en stekpanna. Lägg i köttfärsen och stek den under omrörning så att den smular sig. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, oregano, peppar och buljongtärning. Lå
t såsen koka ca 5 min. Vispa ut mjölet i hälften av mjölken i en kastrull. Häll i resten av mjölken och låt det koka upp under vispning. Låt såsen koka ca 3 min. Rör ner 2 1/2 dl av osten och smaksätt med salt.Varva köttfärssås, ostsås och lasagneplattor i en smord ugnssäker form. Avsluta med sås. Strö över resten av osten. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Servera med en sallad.



Gino (5-6 port)
Du behöver:
2 st bananer (ej för gröna)
3 st kiwi
1-2 pkt frysta bär (jag hade blåbär och hallon, mango är också gott)
2 pkt vit choklad (man kan ta ett, men jag tycker att det är chokladen som gör det så två blir extra gott)
1 liter vanlijglass

Gör såhär:
Skiva bananen i slantar ca 4 mm. Ta bort skalet från kiwin ich skär i halvor (dela ev en gång till). Häll dessa tillsammans med bären i en ugnssäker form. Hacka den vita chokladen osh fördela jämt över formen. Formen ska ej stå i ungen så länge ca 3 minuter.. bara tills chokladen fått lite färg annars blir frukten seg.

Lycka till!




Middagstips: Festlig och snabb variant på grillad kyckling



Ugn 225 grader

Du behöver (3 port):
1 st grillad kyckling
ca 200g riven ost
1 pkt bacon
3 dl matlagningsgrädde (jag använder oatly matlagningsgrädde gjord på havre)
1 tsk oregano
1 msk körvel
1 krm färskmalen svartpeppar

Tillbehör: Passar lika bra med klyftspotatis som med ris. En krispig sallad med sockerärtor i är gott till.

Gör såhär:
Klipp bacon i mindre bitar och stek. Ställ sedan åt sidan. Ta bort skinnet från kycklingen och ta bort köttet och lähh i en ugnssäker form, i mindre bitar. Blanda med bacon och krydda med oregano, körvel och peppar. Strö över osten och häll sedan på matlagninggrädden jämt över formen. Ställ in i ugnen i ca 15 minuter eller tills osten fått färg.

Om du vill ha klyftpotatis till så kan du med fördel sätta in den innan du börjar med kycklingen så blir det klart samtidigt.
Om du hellre vill ha ris till så kan du börja koka det samtidigt som du sätter in formen i ugnen.

Lycka till!

Lyx mitt i veckan

Ibland (speciellt) nu när dete blivit så mörkt och kallt så känns veckorna oändligt långa och alla måsten otroligt jobbiga. Vad passar bättre då än att unna sig lite vardagslyx! I veckan blev jag hembjuden till en vän på eftermiddagsbubbel, väldigt uppiggande!




Middagstips: Enkel kokt kyckling med currysås 4-5 port.



Du behöver:
1 färsk kyckling, 1-1,25 kg (eller höns)
1-2 gul lök eller en liten purjolök
1 morot
1½-2 liter vatten
2-3 tsk salt
8 vitpepparkorn
2 kryddnejlika
1 lagerblad
1 persiljestjälkar

Currysås:
2 msk margarin eller smör
1½-2 tsk curry
3 msk vetemjöl
5 dl buljong
1 äggulor
½ dl grädde

Gör såhär:

Kyckling: Koka först vatten, salt, kryddor och grönsaker minst 10 min. Lägg i kycklingen. Koka under lock på svag värme, hel kyckling 40-50 min, halvor 30-35 min. Den kortare tiden om kycklingen ska kallna i spadet.

Höns: Koka upp hönset i vatten och salt. Skumma. Tillsätt sedan kryddor och grönsaker. Koka under lock på svag värme tills lårköttet är mört, 1½-2 timmar. Hönset kan även tryckkokas. Vattnet ska då nå upp till hälften av fågeln. Ungefärlig koktid 30-40 min.

Ta upp kycklingen/höns, tag bort skinnet och dela den i portionsbitar. Sila buljongen, skumma av fettet. Håll köttet varmt och gör såsen .

Såsen: Fräs curryn i fettet i en kastrull. Rör ner mjölet och späd med buljongen, lite i taget, under omrörning (så att det inte blir klumpigt). Koka såsen ca 3 min. Rör ut äggulan med grädden och vispa ner i såsen som sedan inte får koka. Smaka av.

 

Serveringstips:
Det är jättegott att pressa över lite citron i såsen. Curryn går lika bra att servera separat till såsen.

Lycka till!




Stökar i köket och stödjer Rosa Bandet!


Kalaskväll!

Jag slutar aldrig förvånas över vilka goa´ människor det finns! Gårdagskvällen/natten är ett bevis på hur gulliga tjejer kan vara mot varandra. Igår började vi vår tjejkväll med att laga middag hemma hos mig för att sedan röra oss mot stan. Vi blev lite sena in och när vi kom fram till stället så var det massor med kö och fullt där inne. En in-en utprincipen gällde. Framför oss stod det ett drygt, inte allt trevligt sällskap som fylldes på allt eftersom. Så vi började prata lite smått med tjejerna som stod efter oss i kön. Sedan gick en av mina söta vänner och frågade en vakt om vad han trodde om kön och när vi skulle komma in. Hon måste ha varit väldigt förstående och snäll för vakten slussade oss till vip-ingången där vi blev insläppta på en gång.. skönt att gå förbi drygsällskapet! Väl där inne skulle vi köpa drinkar men bartendern måste haft tankarna på annat håll för han tog aldrig betalt. Snälla som vi är stod vi kvar i fem minuter med framsträckta pengar men han uppmärksammade oss inte så vi gick. Tack för drinkarna! Sedan kommer en av tjejerna som stod med oss i kön och drar med oss till deras bord och köper dricka till oss för att de fick gå med oss in, hur gulligt var inte det! Skönt med en gratiskväll!


RSS 2.0