Rolig vardagsmat: Falukorv i ugn med potatismos

Det är ju inte varje dag man ork eller en timme över till matlagning. Idag var en sådan dag föreläsningen slutade 18.00 och innan jag var hemma var klockan 19.00. Jag är ju helt förälskad i att laga mat i ugnen eftersom man bara kan ställa in den och så kommer det ut klar.. nästan så enkelt är det faktiskt! Nu gjorde jag mat så att jag skulle få matlåda. För mig blir det tre portioner eller så blir det 2 stora portioner. Det är gott med lite grönsaker till så jag tog det jag hade hemma ruccolasallad och coctailtomater.



Allt du behöver är:

Falukorven

1/2 falukorvsring
1 gullök (jag använda steklök som var kvar från igår 2 st)
6 skivor ost, gärna prästost
(om man vill 1 rött äpple)

Potatismoset

8 mjöliga potatisar
salt
vitpeppar
1/2 dl mjölk, häll i lite i taget så du får den konsistens du vill ha
en klick smör
(min hemlighet 1 tsk socker, mums!)

Tillbehör:

Ruccolasallad
4 coctailtomater

Börja med att sätta ugnen på 200 c. Skär falukorven i skivor, men skär inte hela vägen ner! Skär löken och pilla in en tunn skiva i varje mellanrum. Lägg på ostskivorna jämt över hela falukorven. Lägg falukorven i en smörjd ugnssäkerform. Tillaga i ca 20 minuter eller tills osten smält och börjar få färg. När du satt falukorven i ugnen skala potatisen och skär den i mindre bitar. Jag brukar skära en potatis i 8 bitar så går det fort att koka och lätt att vispa ihop! Häll vatten så det precis täcker potatisen i en kastrull och salta. När potatisen är färdigkokt (hellre överkokt än på gränsen klar) häll i en bunke och vispa med elvisp. Lägg i en klick smör, salta, peppra och ha ev. lite socker. Häll i lite av mjölken i taget till du får rätt konsistens (enligt dig själv). Servera gärna med något grönt.
Lycka till!

Förstås blev jag sugen på nåt litet sött efter maten. Perfekt efter maten för att stoppa suget är ett torkat fikon!

Fotosession: Kannanbadet

Men det var en härlig höstdag
Längtar tillbaka till sommaren fast det är mysigt när det är såna här härligt soliga höstdagar. Det var dock invadering av kanadagäss (tror jag) på hela badet!

Middagsmat: Lättlagad höstkyckling

Idag har jag varit runt på Kaananbadet och fotat i det fina vädret. Efter det bjöd jag hem två vänner på middag, Kyckling och potatis/rotgrönsaker i ugn. Väldigt enkelt och smidigt om man inte orkar stå vid spisen och laga mat. Bara att skära och krydda och sen låta stå i ugnen.


Recept 3-4 pers

Kycklingen:
1 hel färsk kyckling (normalstor)
salt
peppar
4 fikon
1/2 kruka färsk timjan

Rotsaker och potatis:
5 stora potatisar
3 morötter
2-3 palsternackor
2 paprikor gärna i olika färger
1/2 rotselleri
1 zuccini
6 steklökar
1/2-1 dl matolja (använd ej olivolja)
1 msk timjan
1 msk rosmarin
1 vitlöksklyfta
salt
peppar


Sås:
2 dl turkisk youghurt
1 vitlöksklyfta
salt
peppar
olivolja



Börja med att sätta på ugnen på 225 c. Lägg aluminiumfolie på en plåt (så blir det lättare att diska plåten) Gnid in salt och peppar på hela kycklingen och stoppa in fikonen och timjanen i kycklingen (kan också bytas ut mot citron och persilja). Låt kycklingen tillagas i ugnen medans du gör iordning grönsakerna och potatisen (ca 45 min). Skär potatisen i klyftor, skala löken i halvor och skär de andra grönsakerna i mindre stavar.  Blanda kruddorna och oljan samt pressa ner vitlöken. Häll detta över potatisen och rotsakerna och blanda om. Häll blandningen runt om kycklingen och ställ in i ugnen igen ca 30 minuter eller tills kycklingen är färdig. Skär i kycklingen och kolla om vätskan inuti är genomskinlig.

Under tiden kan du göra iordning den kalla yoghurtsåsen. Pressa ner vitlöksklyftan i yoghurten och krydda men salt och peppar. Smaka av. När såsen är klar kan du ringla över lite olivolja och garnera med några timjankvistar.

Lycka till!

Såklart blev vi sugna på något sött efter maten så jag rotade i skåpen och slängde ihop denna mumsiga dessert!

Just i denna stund förlorar jag min bloggoskuld..

....det blev inte riktigt som jag föreställt mig. Här sitter jag mitt i natten och har precis avslutat en shoppingrunda på bubbleroom.. Imorgon bitti ska jag åka iväg till SP och gräva ner mig i litteratur om Vygotskij och hans teorier. Lika plötsligt som mitt shoppingbegär kom, lika plötsligt bestämde jag mig för att skaffa en blogg en gång för alla. Jag märker nu att klockan hunnit bli 01.55 och som vanligt har mitt dygn alledeles för få timmar! Egentligen är jag jättetrött efter en hel plugg dag och en kväll på jobbet, men jag vill ju hinna med så mycket mer. Känns det igen?
Nu ska jag faktiskt ta mig i kragen och forsla mig till sängen!
Summan av dagen: Det har vart en lång dag. Jag är nöjd med vad jag åstadkommit idag.
K&P

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0