Middagsmat: Lättlagad höstkyckling

Idag har jag varit runt på Kaananbadet och fotat i det fina vädret. Efter det bjöd jag hem två vänner på middag, Kyckling och potatis/rotgrönsaker i ugn. Väldigt enkelt och smidigt om man inte orkar stå vid spisen och laga mat. Bara att skära och krydda och sen låta stå i ugnen.


Recept 3-4 pers

Kycklingen:
1 hel färsk kyckling (normalstor)
salt
peppar
4 fikon
1/2 kruka färsk timjan

Rotsaker och potatis:
5 stora potatisar
3 morötter
2-3 palsternackor
2 paprikor gärna i olika färger
1/2 rotselleri
1 zuccini
6 steklökar
1/2-1 dl matolja (använd ej olivolja)
1 msk timjan
1 msk rosmarin
1 vitlöksklyfta
salt
peppar


Sås:
2 dl turkisk youghurt
1 vitlöksklyfta
salt
peppar
olivolja



Börja med att sätta på ugnen på 225 c. Lägg aluminiumfolie på en plåt (så blir det lättare att diska plåten) Gnid in salt och peppar på hela kycklingen och stoppa in fikonen och timjanen i kycklingen (kan också bytas ut mot citron och persilja). Låt kycklingen tillagas i ugnen medans du gör iordning grönsakerna och potatisen (ca 45 min). Skär potatisen i klyftor, skala löken i halvor och skär de andra grönsakerna i mindre stavar.  Blanda kruddorna och oljan samt pressa ner vitlöken. Häll detta över potatisen och rotsakerna och blanda om. Häll blandningen runt om kycklingen och ställ in i ugnen igen ca 30 minuter eller tills kycklingen är färdig. Skär i kycklingen och kolla om vätskan inuti är genomskinlig.

Under tiden kan du göra iordning den kalla yoghurtsåsen. Pressa ner vitlöksklyftan i yoghurten och krydda men salt och peppar. Smaka av. När såsen är klar kan du ringla över lite olivolja och garnera med några timjankvistar.

Lycka till!

Såklart blev vi sugna på något sött efter maten så jag rotade i skåpen och slängde ihop denna mumsiga dessert!

Kommentarer
Postat av: Cissi (E)

å, såg väldigt gott ut! Måste prova göra kyclingen nån dag, efterräten såg väldigt lockande ut den med! Har haft tenta idag, satt i tre timmar och skrev (rekord) Får se hur de gick, man vet ju aldrig! Puss kraaam

2010-09-30 @ 14:29:35
Postat av: Ylva

Oj tre timmar?! Du som brukar skriva som en raket! Det gick säkert jättebra! Jaa du får prova :) kram å puss

2010-09-30 @ 20:05:46

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0