Fun facs: Egypten

Egypten är ung tre gånger så stort som Sverige och har ca 80 miljoner invånare, varav en femtedel av dem är bostatta i Kairo. Detta är en väldigt ungefärlig siffra då ingen precis folkbokförning förs utan det sker genom att man var femte år knackar dörr och på så sätt räknar befolkningen.

På vår utflykt igår (LUXOR) besökte vi den östra öknen även kallad arabiska öknen. På vår långa bussresa såg vi några beduiner. Det finns ca 200.000 beduiner i egypten. De första de gör när de bosätter sig på en plats är att bygga en brunn av lertegel. När den så småning om torkar ut flyttar de vidare. Alla beduinbarn går inte skolan, men varje familj skickar en pojke för att lära sig att läsa så att han senare ska kunna läsa koranen för familjen och de övriga i byn. Medelåldern är 52 år för män ch 58 år för kvinnor. (högre medelålder för egyptens övriga befolkning).

Alla flickor över tolv (då anses man vuxen) bär slöja. Svart slöja betyder att man är gift eller har pojkvän medans en färgglad slöja avlöjar att man är singel.. praktiskt?!

I egypten finns det inga kameler, bara dromedarer. En dromedar kan gå upp til 17 dagar utan vatten och kan dricka 90 liter på 10 minuter. Hur gammal en dromedar blir beror på hur den sköts men brukar vara mellan 2-50 år. När den dör slaktas den och äts upp.

Det konstigaste resp. läskigaste jag fått lära mig är att det inte finns några tydliga regler att följa för att ta körkort här. Det ända man behöver göra är att köra slalom genom uppställda koner först framåt å sedan backa tillbaka.. sen är körkortet ditt! En annan konstig sak är att när det gäller rondellkörning så är det inkommande bilar som har företräde, lagom kul i rusningstrafik..

Nu säger vi tack å hej till egypten väldigt nöjda och glada!
Dags att packa klart för hemresa imorgon bitti =(


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0