Lussebullsbak gör sig bäst med julskivan på repeat

Idag är det faktiskt riktigt mysigt med de stora snöflingorna som vräker ner, eftersom jag vet att jag får vara inne och julstöka. Det ska städas, plockas fram adventsstakar och bakas lussebullar.. allt såklart till dånande julmusik!




Lussebullar med kesella ca 30 st:
50 g jäst för söta degar
150 g smör eller margarin
5 dl mjölk
1 bur, 250 g kesella
2 pkt saffran = 1 g
1 1/2 dl socker
1/2 tsk salt
1,8 liter mjöl

1 st ägg till pensling
russin för garnering
ev. pärlsocker till garnering

Gör såhär:
Smula ner jästen i en bunke. Smält matfettet. Häll i mjälken i värm till fingervärme, ca 37 c. Häll en del av degspadet över jästen och rör till den löst upp sig. Tillsätt resten av spadet, kesella, saffran, socker och salt. Arbeta därefter ner mjöl till degen släpper från kanterna och är smidig. Tänk bunken med bakhandduk och låt degen jäsa i ca 30 minuter.
Sätt på ugnen på 230-350 c.
Ta upp degen och knåda den "blank" och slät på mjölad bänk. Baka ut till önskad form. Lägg på bakplåts papper och låt jäsa i 20-30 minuter. Garnera med russin och ev. pärlsocker. Pensla med uppvispat ägg.
Grädda, om du gör lussekatter 5-10 minuter. Om du gör längder sänk ugnstemperaturen till 200-225 c och grädda i 15-20 minuter.

Lycka till!

Kommentarer
Postat av: åma

finns d några kvar till nästa freda ? :)

2010-11-25 @ 17:29:35
Postat av: Ylva

Åma det gör det nog slänger in de flesta i frysen.. tänkte börja minijulen med glögg å lussebullar å pepparkakor medans vi inväntar alla (vilket brukar ta sin lilla tid). Så kom i tid ;)

2010-11-25 @ 18:14:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0