Middagstips: Enkel kokt kyckling med currysås 4-5 port.

Du behöver:
1 färsk kyckling, 1-1,25 kg (eller höns)
1-2 gul lök eller en liten purjolök
1 morot
1½-2 liter vatten
2-3 tsk salt
8 vitpepparkorn
2 kryddnejlika
1 lagerblad
1 persiljestjälkar
Currysås:
2 msk margarin eller smör
1½-2 tsk curry
3 msk vetemjöl
5 dl buljong
1 äggulor
½ dl grädde
Gör såhär:
Kyckling: Koka först vatten, salt, kryddor och grönsaker minst 10 min. Lägg i kycklingen. Koka under lock på svag värme, hel kyckling 40-50 min, halvor 30-35 min. Den kortare tiden om kycklingen ska kallna i spadet.
Höns: Koka upp hönset i vatten och salt. Skumma. Tillsätt sedan kryddor och grönsaker. Koka under lock på svag värme tills lårköttet är mört, 1½-2 timmar. Hönset kan även tryckkokas. Vattnet ska då nå upp till hälften av fågeln. Ungefärlig koktid 30-40 min.
Ta upp kycklingen/höns, tag bort skinnet och dela den i portionsbitar. Sila buljongen, skumma av fettet. Håll köttet varmt och gör såsen .
Såsen: Fräs curryn i fettet i en kastrull. Rör ner mjölet och späd med buljongen, lite i taget, under omrörning (så att det inte blir klumpigt). Koka såsen ca 3 min. Rör ut äggulan med grädden och vispa ner i såsen som sedan inte får koka. Smaka av.
Serveringstips:
Det är jättegott att pressa över lite citron i såsen. Curryn går lika bra att servera separat till såsen.
Lycka till!
Du är ju nya Leila. Du kommer att få ett eget matlagninsprogram tror jag. Det är perfekt för jag får massa tips. Har du någon service som kommer hem och lagar maten till en oxå?!
KRAM
mumsit!!
Åh åma du är min flitigaste besökare tror jag minsann :) <3
Anna inte ännu, kanske blir nästa steg. Men man kan komma hit å äta!
lätt kokt? Wtf, det kan ju vara jättefarligt! =)
men erik, inte lättkokt utan lätt kokt.. enkel då :)hoppas du inte gjorde en lättkokt kyckling igår!
Vilka bra tips, precis vad jag behövde.
Vilka fina kort du har tagit :)
Kram
Jag kommer!!